ΟΔΗΓΙΕΣ 2016
Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι: κινητά τηλέφωνα, "κομπιουτεράκια" , βιβλία, τετράδια, σημειώσεις καθώς και κάθε απόπειρα αντιγραφής, αποτελούν λόγους μηδενισμού του γραπτού ενός υποψηφίου στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Ψηφίστηκε ο νόμος για την κατάργηση του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Παιδαγωγικών Επιστημών)
Με το άρθρο 74 του πολυνομοσχεδίου ανακαθορίζονται τα επιστημονικά πεδία στα οποία κατατάσσονται, από το διδακτικό έτος 2017-2018, τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο τα τμήματα των ΑΕΙ κατατάσσονται πλέον σε τέσσερα επιστημονικά πεδία.
1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές επιστήμες
2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και τεχνολογικές επιστήμες.
3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής.
4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής
Ειδικότερα, καταργείται το 4ο Επιστημονικό Πεδίο «Επιστήμες της εκπαίδευσης» και στο εξής, τα τμήματα που κατατάσσονταν στο πεδίο αυτό θα εντάσσονται σε όλα τα υπόλοιπα πεδία, γεγονός που θα διευκολύνει την προσέλκυση υποψηφίων υψηλού επιπέδου στις επιστήμες της αγωγής.
Επομένως, το τοπίο για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις εμφανίζεται πλέον ως εξής:
Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο εναλλακτικούς συνδυασμούς μαθημάτων, επιλέγοντας το μάθημα με κόκκινο χρώμα και φυσικά λαμβάνοντας υπόψη τον συντελεστή βαρύτητας κάθε μαθήματος.
Στις επιλογές με κίτρινο χρώμα, το σύνολο των μορίων (άριστα) είναι 20.000, ενώ στις επιλογές με πράσινο χρώμα το σύνολο των μορίων (άριστα) είναι 18.600 (μειωμένα μόρια).