«Ανω κάτω» οι βάσεις, μετά τις χαμηλές βαθμολογίες
Με πεντάρια και εξάρια εκτιμάται ότι θα διαβούν και φέτος το κατώφλι της ανώτατης εκπαίδευσης υποψήφιοι των πανελλήνιων εξετάσεων. Αν και ο... χάρτης της ζήτησης δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη, αφού εκκρεμεί η υποβολή των μηχανογραφικών, ωστόσο πιθανολογείται ότι οι βάσεις στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο, με τις φυσικομαθηματικές και πολυτεχνικές σχολές, θα οδεύσουν... προς τα κάτω, εξαιτίας της βαθμολογικής «καθίζησης» στη Φυσική και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης
Μάλιστα, η πτώση θα μεγεθύνεται όσο απομακρυνόμαστε από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, προσεγγίζοντας τα 2.000 μόρια σε σχολές χαμηλής ζήτησης της περιφέρειας, σύμφωνα με φροντιστές.
Αντίθετα, στο 1ο Πεδίο των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών αναμένεται ανοδική πορεία, καθώς τα θέματα ήταν ευκολότερα στα περισσότερα μαθήματα για τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης. Οι «στιβαρές» ιατρικές σχολές, που διατηρούν κάθε χρόνο ένα σταθερό κοινό αριστούχων, θα καταγράψουν μεν απώλειες, αλλά φαίνεται ότι δε θα είναι τόσο μεγάλες όσο στις φυσικομαθηματικές και τις πολυτεχνικές.
Οι διαφωνίες
Πάντως, οι φετινές πανελλήνιες εξετάσεις θα μείνουν στην Ιστορία για τις αντιφατικές οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων για τη διόρθωση του θέματος Γ4 στη Φυσική Κατεύθυνσης, αλλά και για τις επιστημονικές διαφωνίες. Πηγές από τα βαθμολογικά κέντρα επιβεβαιώνουν ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων κινούνται σε χαμηλά επίπεδα στη Φυσική Κατεύθυνσης, τοποθετώντας το 75% των γραπτών κάτω από τη βάση, καθώς τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων φαίνεται πως εξάντλησαν την απαιτητικότητά τους. Ομως, και στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης η πλειονότητα των μαθητών -όπως λένε εκπαιδευτικοί- δεν κατορθώνει να «σκαρφαλώσει» πάνω από τη βάση.
Αγνοούσαν...
«Στη Φυσική Κατεύθυνσης οι θεματοδότες της ΚΕΕ αγνοούσαν την πραγματικότητα που επικρατεί στο χώρο της μέσης εκπαίδευσης, ενώ τα Μαθηματικά είναι κατά παράδοση απαιτητικά», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Βόρειας Ελλάδας, Κώστας Αμπατζίδης, τονίζοντας ότι στα υπόλοιπα μαθήματα τα θέματα κινούνταν σε φυσιολογικά επίπεδα, με εξαίρεση τη Νεοελληνική Γλώσσα, η οποία επίσης εμφάνιζε δυσκολίες. Αρκετοί υποψήφιοι φέρονται να έχουν χάσει μονάδες από την περίληψη του κειμένου της Ελ. Γλύκατζη - Αρβελέρ για το πανανθρώπινο μήνυμα της τέχνης και βαθμολογητές αναφέρουν ότι υπερισχύουν οι μέτριες βαθμολογίες (10-16). Πάντως, σε λιγότερο από 15 μέρες θα τερματιστεί η αγωνία χιλιάδων οικογενειών και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει, καθώς το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει επίσημα τις επιδόσεις των υποψηφίων μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Δύο ταχύτητες
Η κίνηση των φετινών βάσεων εκτιμάται πως θα έχει δύο ταχύτητες, αλλά η εικόνα θα αποκρυσταλλωθεί μετά την επεξεργασία των μηχανογραφικών δελτίων, τα οποία θα αρχίσουν να υποβάλλονται από τη Δευτέρα. Φέτος, αναμένεται να επαναληφθούν φαινόμενα εισόδου υποψηφίων στην ανώτατη εκπαίδευση με πεντάρια και εξάρια, εξαιτίας των χαμηλών βαθμολογιών σε Φυσική και Μαθηματικά.
1ο Πεδίο
Ανοδικές τάσεις εικάζεται ότι θα παρουσιάσουν σχολές (νομικές, φιλολογίες κ.λπ.) του 1ου Πεδίου Κοινωνικών, Νομικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών. Τα θέματα ήταν ευκολότερα στα περισσότερα μαθήματα (Ιστορία, Νεοελληνική Λογοτεχνία, Λατινικά) και ελαφρώς δυσκολότερα στα Αρχαία Ελληνικά και τη Βιολογία, την οποία επιλέγουν οι περισσότεροι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για τα παιδαγωγικά τμήματα, που συγκέντρωναν τις προτιμήσεις πολλών αριστούχων τα προηγούμενα χρόνια, είναι περιορισμένη, καθώς αυτοί κατευθύνονται σε άλλες περιζήτητες σχολές, όπως η Νομική, η Ψυχολογία και η Φιλοσοφική, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής.
Για τα τμήματα ξένων γλωσσών δεν μπορεί να γίνει ακόμη πρόβλεψη, διότι οι υποψήφιοι διαγωνίζονται αυτές τις μέρες στα ειδικά μαθήματα.
Οι βάσεις στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Φλώρινας ή της Ρόδου ή της Κρήτης ενδέχεται να σημειώσουν πτώση ή να παραμείνουν σταθερές, λόγω της οικονομική κρίσης και της αδυναμίας των οικογενειών να συντηρήσουν δεύτερο σπίτι, αλλά και με δεδομένο ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόσληψης στη δημόσια εκπαίδευση, όπως αναφέρει στον «ΑτΚ» ο υπεύθυνος του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Νεάπολης, Παναγιώτης Τσιμόπουλος. Πρόσθεσε, δε, ότι στα ΤΕΙ του 1ου Πεδίου αναμένονται αυξομειώσεις με οριακές διαφορές σε σχέση πέρυσι.
2ο και 4ο Πεδίο
Η «πανωλεθρία» στη Φυσική και οι χαμηλές επιδόσεις στα Μαθηματικά, που αποτελούν μαθήματα βαρύτητας, παρασύρουν προς τα κάτω τις βάσεις στο 2ο και το 4ο Επιστημονικό Πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών. Η «κατρακύλα» μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2.000 μόρια στα τμήματα χαμηλής ζήτησης της περιφέρειας και μέχρι τα 1.000 μόρια στα τμήματα μεσαίας ζήτησης, όπως τονίζει ο κ. Αμπατζίδης.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής εκτιμά ότι η πτώση αναμένεται να ξεκινήσει από 300 έως 500 μόρια στις περιζήτητες σχολές του Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες) και να ξεπεράσει τα 1.500-2.000 μόρια στις μεσαίες και χαμηλές σχολές, ιδιαίτερα της περιφέρειας.
Για τα Τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας Θεσσαλονίκης ο υπεύθυνος του ΚΕΣΥΠ Νεάπολης προβλέπει ότι οι απώλειες ίσως υπερβούν και τα 300 μόρια. Αναφερόμενος στις περιφερειακές σχολές, ο κ. Τσιμόπουλος αναφέρει ως παράδειγμα το Τμήμα Χημείας στην Κρήτη, του οποίου η βάση διαμορφώθηκε το 2011 στα 14.805 μόρια, καταγράφοντας απώλειες 1.495 μορίων. «Φέτος, ίσως χάσει άλλα 1.000», υποστήριξε ο κ. Τσιμόπουλος, προβλέποντας, παράλληλα, «κάθοδο» στην Πληροφορική και τη Γεωπονική.
3ο Πεδίο
Προς τα κάτω πιθανολογείται ότι θα κινηθούν οι βάσεις στην Ιατρική, τη Φαρμακευτική και την Οδοντιατρική, αλλά η κίνηση αυτή προδιαγράφεται συγκρατημένη και ηπιότερη σε σχέση με τις σχολές του 2ου και του 4ου Πεδίου. Μικρότερη πτώση αναμένεται στις Στρατιωτικές Σχολές (Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική και Κτηνιατρική Θεσσαλονίκης), ενώ στα τμήματα των ΤΕΙ με παραϊατρικό αντικείμενο (Αισθητικής, Φυσιοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Νοσηλευτικής κ.λπ.) οι βάσεις είτε θα συγκρατηθούν είτε θα σημειώσουν άνοδο, όπως τόνισε ο κ. Τσιμόπουλος. Η συγκεκριμένη τάση αποδίδεται στις φημολογούμενες καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης, οι οποίοι έχουν επιλέξει τη Βιολογία Γενικής Παιδείας, ανοίγοντας την πόρτα στα «καλά» τμήματα ΤΕΙ του 3ου Πεδίου που τους προσελκύουν.
Πηγή: Αγγελιοφόρος